2016-os évben folytatódott a könyv- és játékgyűjtés

2016-ban folytatódott az új és használt könyv, valamint játékgyűjtés Budapesten és Törökszentmiklóson. Budapesten a Magyar Napló Könyvkiadó és magánszemélyek adakoztak, Törökszentmiklóson a Múltból a Jövőbe Alapítvány pedig ismét az Önkormányzattal közösen hirdette meg a gyűjtést az oktatási intézményekben és a város honlapján.
Az összegyűlt mennyiség és minőség alapján 4 helyszínre való könyv, illetve játék jött össze.

Az alábbi helyszíneket a kuratórium a Törökszentmiklósi Önkormányzat ajánlata és saját tájékozódása alapján kárpátaljai helyszíneket választotta ki.

1. Nevetlenfalu
  2. Huszt
  3. Técső
  4. Visk

Településenként egyenként 30-35 db új, kortárs magyar irodalmi kötet kb. 40.000,- Ft/helyszín értékben és háromszor ekkora mennyiségű vegyes témájú, használt könyvek, illetve játékok kerültek kiszállításra.

Az adományoknak az ukrán-magyar államhatárra, Tiszabecsre történő kiszállítására 2016. december 10-én került sor. Innen a céltelepülésekre apránként jutottak át a csomagok és dobozok, mivel az együttes mennyiségre külön engedélyt kellett volna kérni az ukrán vámhatóságtól, amelyeket az ünnepekig már bajosan kaptunk volna meg.

A Tiszabecsig felmerülő útiköltséget és a fuvareszközt ismételten a Törökszentmiklósi Önkormányzat biztosította.