Hírek

Erdélyben indult vándorútra a magyar királyok sátra

Alapítványunk féltett ereklyéje, a tavalyelőtt rekonstruált középkori magyar királyi sátor az év második részében több Kárpát-medencei fesztiválon is megjelenik a hozzá készített ismeretterjesztő vándorkiállítással és színes hagyományőrző programokkal. A Nemzeti Kulturális Alap által biztosított támogatásnak köszönhetően megvalósuló vándorút első állomása az erdélyi kincses város volt, ahol augusztus 17-21. között a Kolozsvári Magyar Napok keretében mutatkozott be produkciónk.

A Kolozsvári Magyar Napok három napja során jónéhány-ezer érdeklődő fordult meg a Farkas utcai ódon templom kertjében, ahol a középkori vásári életkép a királyi sátor köré épült. A közönség körében nagy sikert aratott a sátor mint történelmi monumentum, amely a hagyományőrző programok foglalkozási helyszíneként egyaránt jól bevált.

KMN2022_Romkert_pentek_0819_110804_2787_TR-scaled

A sátorban megépített kiállítási pannók is nagyon jól szerepeltek, amelyek segítségével a látogatók elmélyíthették a magyar koronázási jelvényekről, a középkori országgyűlésekről és a régi királyi sátrakról meglévő tudásukat. Sokan megcsodálták azt a Csánki Dezső professzor által rekonstruált térképet, amely a Hunyadi-kori Magyar Királyságot ábrázolja, a Kárpátoktól az Adriáig.

Kolozsvárott igazán értő közönség fogadta a hagyományőrző programokat is: míg a korhű viseletbe öltözött mesterek körül az érdeklődő családok egyik része iniciálét festett, nemezelt vagy a középkori játékokkal ismerkedett, a többi családtag nézelődött és olvasgatta a táblákon lévő szöveget.

A Múltból a Jövőbe Alapítvány számára nagy megtiszteltetés, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósuló vándorkiállítás elsőként Erdély fővárosában mutatkozhatott be. Köszönhetően a Kolozsvári Magyar Napok nagy látogatottságának is, egy olyan térségben sikerült kifejezetten sokakhoz eljuttatni most a magyar történelmi múlttal kapcsolatos információkat, akik számára az a trianoni utódállamok elnyomó politikája miatt egyébként csak igen korlátozottan megismerhető.

Múltból a Jövőbe Alapítvány © 2022.09.15.