Hírek

Budapesten járt a királyi sátor

Évekkel ezelőtt a Rákosmezei Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánítása alkalmából vágtunk bele a középkori magyar uralkodói sátor rekonstruálásába, most pedig a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított támogatásnak köszönhetően újra a hajdani magyar országgyűlések színhelyén megrendezett középkori forgatag, a II. Királyfeszt ékessége lehetett építményünk.

A hajdani rákosmezei országgyűlések színhelyén, a Királydombon és környékén idén szeptember 10-11-én már másodjára rendezte meg a Magyar Patrióták Közössége a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvánnyal karöltve a Királyfesztet, a főváros egyik legizgalmasabb középkori fesztiválját. A népszerű nagyrendezvényen a középkori hagyományőrző bemutatók, népi iparművészeti vásár és „hangszersimogató” mellett zenei programok és érdekfeszítő előadások is várták az érdeklődők népes hadát.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által nyújtott támogatásnak köszönhetően a II. Királyfeszt programját is színesíteni tudta alapítványunk a középkori királyi sátor felállításával, amelyben a hagyományőrzők bemutatói, programjai mellett Hunyadi Mátyás két értékes ereklyéjének replikáját, a nagy király pajzsát és kálváriáját is megtekinthették a látogatók.

Úgy hisszük, rekonstruált királyi sátrunk sehol sem lett volna alkalmasabb helyen, mint éppen ott, ahol a középkorban az „eredetik” álltak: a hagyomány szerint az igen kiterjedt Rákosmező e magaslatán, a Királydombon építették meg az országgyűlésekre időnként kilátogató uralkodó sátrát.

Alapítványunk számára ez a rendezvény rendkívül sikeres volt, ugyanis ezen a rendezvényen a kimagasló látogatottságnak köszönhetően nagyon széles tömeg ismerhette meg vándorkiállításunkat, és nyert betekintést a magyar középkor hagyományaiba.

Múltból a Jövőbe Alapítvány © 2022.09.24.